Шверин: градът на седемте езера и на големите изкуства

Шверин има малко под 100  000 жители и е най-малката столица на федерална провинция в Германия. Той е великолепно разположен в живописна околност, с езера в самия град, в които се отразяват плаващите по северното небе облаци, както и символът на града – Шверинският замък. И какъв подходящ символ, наистина: въздушен, лек, светъл и ведър – като самият град.

За замък насред сладководно езеро се споменава още в ръкописи от 965 г. Историците предполагат, че става дума именно за днешния Шверин, макар че официално градът е създаден едва в 1160  г. и тогава е възстановен и замъкът, известен днес като Шверинският замък.

 

Само няколко години по-късно с дарителски средства е издигната първата църква – единствената средновековна постройка в Шверин, надживяла столетията, макар и с променен вид.

Поради недостатъчно място първата църква била почти изцяло разрушена, като осветената в 1248 г. романска епископска църква скоро също се оказала тясна: от един кръстоносен поход граф Хайнрих фон Шверин донесъл капка от Христовата кръв – реликва от Свещената кръв.

В крайна сметка, необходимо било тя да бъде съхранявана на място, което да устои на наплива на поклонниците и така в 1270  г. била построена новата катедрала, която впоследствие се превърнала в една от най-значимите поклоннически църкви в североизточната част на Германската империя.

Град на седемте езера, Флоренция на Севера, катедрален град, резидентски град – днес Шверин има много имена. И всички те са подходящи, защото градът е успешна смесица между природа и архитектура, голямо е малко изкуство и свидетелствата на дългата си история.

Ако се разходите по паважа на централния площад и из уличките на старинния град, ако в централния квартал Шелфщад се полюбувате на запазения старинен архитектурен ансамбъл или погледът ви се наслади на приказно красивия замък, ще се убедите: Шверин пълни окото и душата на човека.

 

Замъкът е символът на града, феерично разположен на остров между Шверинското езеро и Бургзее. Заслужава си да видите и неговите градини, намиращите се наблизо Държавен музей, Обелискът на победата, Стария дворец, Конюшните и построената в стила на класицизма Държавна канцелария.

 

Шверин очарова любителите на културата с многообразните представления на Мекленбурския държавен театър, които се играят на различни сцени, сред които и Концертното фоайе, Електроцентралата, театралната кръчма верке и не на последно място с кукления си театър.

Кулминация в културния афиш обаче без съмнение е междувременно международно цененият фестивал на голямото оперно изкуство: грандиозните фестивални дни Шлосфестшпиле.

Опери от Пучини до Верди, инсценирани сред приказния декор на градината на замъка или в неговия вътрешен двор, всяка години привличат десетки посетители в Шверин.

 

Достойни за столица са и Държавните музеи на Шверин. В галериите на старите и на новите майстори са изложени сбирки на фламандски и холандски художници от 16 до 18 век, но и произведения на концептуалното изкуство на Марсел Дюшан.

Календарът на събитията е наистина пълен: в Шверин се провежда Фестивалът на Мекленбург-Предна Померания, през май се провеждат празникът на филмовото изкуство и Парадът на бялата флотилия, през юни и юли стават грънчарският пазар,

Тичането около петте езера, Кристофър Стрийт Дей, празникът на джонките, а по-късно са празникът на стария град, винарският празник и Шверинските литературни дни.

Годината завършва с коледния базар Мекелборгер Вайнахтсмаркт. Огромна програма за една малка столица. След всичко това хората започват да очакват новия сезон и гостите, които ще посетят града. Следващия път ще очакваме и вас.

 

от Туристически борд на Германия

 





{START_COUNTER}