Ерфурт: Там, където красотата и самочувствието се срещат

Църкви, кули, мостове, велика култура и бляскави тържества: Ерфурт пленява със средновековен чар и богата история, с жизнерадост и гостоприемство.
Разположена на кръстопътя на древните германски и европейски търговски пътища, столицата на провинция Тюрингия отдавна се е превърнала в средище и люлка на велики умове, горд център на обновлението със заслужено самочувствие и притегателна сила за посетители от цял свят.

  

Богатият на кули Ерфурт – така някога Мартин Лутер нарича града заради извисилите се в небесата кули на 25 енорийски църкви, 15 манастира и метоха и 10 по-малки църкви.

 

Най-значими са катедралата „Св. Богородица” (Мариендом) и църквата „Св. Северий”, представляващи уникален за Европа ансамбъл и архитектурен шедьовър на немската готика.

Във вътрешността на катедралата особено впечатлява олтарната част, чиито 13 прозореца със стъклопис и с височина от почти 18 м образуват възхитителен ансамбъл с ярки цветове.

Също така прекрасна е и „Глориоза”, както наричат най-голямата свободно люлееща се средновековна камбана в света.

 

Днес църковните кули хвърлят сянка върху реставрираните с любов старинни паянтови сгради с дървен скелет и прекрасните ренесансови постройки от историческия център на града, а така също и върху годишните фестивали, провеждани на стъпалата на катедралата - те са едни от най-фееричните събития на открита сцена в Германия.

 

Манастирът на августинците, в който Мартин Лутер е живял пет години, доминиканската църква и укрепителните съоръжения в крепостта Петерсберг са величествени примери за средновековното и ренесансово строително изкуство.

Към тях се числи и най-старата запазена до покрива синагога в Европа, превърната днес в един удивителен музей за еврейска история.

Част от музея е и откритата наблизо през 2007 г. еврейска ритуална къпалня.

 

Но Ерфурт е не само град на сакрални сгради, но и град на мостовете. Те са 142 на брой, свързват бреговете на река Гера и ръкавите й, а така също и на защитния канал по продължение на някогашната градска стена. Най-известен е мостът „Кремербрюке”, той е и най-дългият в Европа, изцяло застроен с къщи и обитаван.

 

Работилници за художествени изделия, галерии, малки винарни, музикални и антикварни магазини дават облика на „Кремербрюке”, но така също и на празника на моста – най-големия и атрактивен празник на старинните градове в Тюрингия.

 

В малките улички около моста всяка година Средновековието оживява, а с него и древни художествени занаяти, странстващи поети-певци, фокусници и пъстра навалица от пътуващи търговци.

Може би този празник е най-известният в Ерфурт, но той далеч не е единственият.

Съществува и празникът на Петерсберг, провеждан в центъра на стария град и съпроводен с военно-исторически представления, а още в началото на годината времето на карнавалите създава необуздано весело настроение.

През пролетта Ерфуртският грънчарски пазар предлага керамични фантазии, през лятото пазарът на цветята превръща площада пред катедралата в приказка от цветове, а през есента житният пазар изобилства от плодове, зеленчуци, мед и други продукти на местните стопани.

 

Всяка година на 10 ноември пеещи деца с фенери преминават по улиците на града, за да почетат на Мартиновия площад не само Св. Мартин, но и реформатора Мартин Лутер.

 

А през четирите седмици преди Рождество, когато Коледният базар отвори врати, над града се носи неповторим аромат на канела, джинджифил, коледни сладки и печени бадеми.

 

Жителите на Ерфурт умеят не само да празнуват, те обичат да се наслаждават и на културните съкровища, съхранявани например в етнографския музей на Тюрингия на площад „Юрий Гагарин”.

Или в „Ангермузеум”, както се нарича музеят на изкуството в Ерфурт.

Или в градския музей, настанен в една от най-представителните къщи от ренесансовата епоха, известна като „Къщата при сушената треска”.

 

Независимо за какво става дума: в Ерфурт можете да се радвате на всичко. И може би тук, в този великолепен град, ще преживеете своя съвсем личен Ренесанс.

 





{START_COUNTER}