Реклама

Ново в сайта

Средновековни замъци в Германия

В западноевропейските страни голяма атракция представляват средновековните замъци, годишно посещавани от много туристи от цял свят. Замъците са били резиденции на императори, крале, графове и са използвани са седалище на парламента, а в момента някои от тях са превърнати в музеи. 
Интериора на тези архитектурни забележителности е като в приказките от детството ни и показва как са живели благородниците по онова време. 
В тази статия ще Ви покажем някой от най-известните замъци в Германия. 

Замъкът Морицбург (Moritzburg Castle)

Замъкът се намира на 13 км. от град Дрезден.
Стоежът на замъкът започва през 1542 г. и трае четири години. Между 1661 г. и 1671 г. в замъкът се извършва голяма реконструкция и е добавен параклис, който по-късно е преустроен на католически храм.
В момента вътрешността на замъка е превърната в музей за порцелан, а богатото обзавеждане на двореца си личи навсякъде. Картини, мебели, кожени пердета и завеси допълват ловния дух на някогашните собственици. Не случайно тук може да видите една от най-големите ловни колекции.

Замъкът Катц (Burg Katz)

Замъкът се намира в близост до град Санкт Гоарсхаузен. Разположен е на река Рейн и на практика замъкът е непревземаем от към реката.
Построен е около 1371 г. и е бил резиденция на графовете Катценелбоген. До 1479 година обаче и последният от влиятелната фамилия умира.
През 1806 година замъкът е бомбандиран и реконструиран през 1896 г.
Замъкът е частна собственост в момента и не е отворен за посещения.

Замъкът Хоеншвангау (Hohenschwangau Castle)

Замъкът се намира край село Швангау, близо до град Фюсен, Бавария.
Построен е през 12 век върху останки от средновековната крепост Шванщайн от рицарите Швангау.
След 16 век замъкът непрекъснато сменя собствениците си и бива занемарен в резултат, на което започва да се руши, а по късно през Наполеоновите войни крепостта е значително повредена.
През 1832 година реконструкция на замъка прави Максимилиан II, която трае до 1836 година.
В момента Замъкът Хоеншвангау е музей и е посещаван от над 300 000 туристи годишно.

Замъкът  Нойшванщайн (Neuschwanstein Castle) 

Замъкът се намира недалеко от  Замъкът Хоеншвангау и е най-известния замък на крал Лудвиг II послужил и за емблема на "Уолт Дисни".
Строежът на замъка започва през 1869 година от Лудвиг II Безумния, но той така е не го завършва. Строежът трае 17 години и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г.
Наричан още лебедовият камък е една от най-известните туристически дестинации в Германия и е посещаван годишно близо от милион и двеста хиляди души.

Замъкът Франкенщайн ( Frankenstein Castle)

Замъкът Франкенщайн се намира близо до немския град Дармщат, който е на около половин час път от Франкфурт, в област Хесен.
Строежът започнал в началото на 13 век, но още 2 века са добавяни различни части към замъка.
Замъкът е бил резиденция на графовете Хесен Дармщат, а покъсно и отЛорд Конрад Дипел фон Франкенщайн. 
Замъкът придобил популярност от героя на писателката Мери Шели от едноименния роман.
Във  Франкенщайн има ресторант, в който доста често се провеждат и сватбени тържества, а руините на замъка са популярен фон за много готически сцени и фотографии.

Няма коментари