Реклама

Ново в сайта

Петродворецът - „Прозорецът към Европа“ на Петър І

Петерхоф
За да добиете представа за умопомрачителния разкош на имперския Санкт Петербург, качете се на корабче от крайречния Зимен дворец (Ермитажа) и плавайте по река Нева към Финландския залив до Петродворец – величествения дворец на Петър Велики. Точно както Петербург е тока и Запада – твърде руски, за да бъде европейски; твърде европейски, за да бъде руски.
Разположен на 30 километра от Санкт Петерсбург, на брега на Балтийско море, се издига – една от най-изящните творби на човешкия ум и ръка. Местоположението на парка било избрано от Петър I, който искал да наблюдава отблизо строителството на новото военно пристанище Кронщад.

Петерхоф
Петродворец или както се казва сега Петерхоф е един от най-забележителните монументи на руското градинско изкуство и грандиозен паметник на героизма на руснаците, победили шведската армия в решителна битка за ключовия излаз към Балтийско море.
Строителството на Петродворец започнало през 1709г. за да съперничи на архитектурата и бляскавия дворцов живот на Версай и да покаже на европейските кралски фамилии, че може да се равнява с най-добритеот тях. По-значимите съоръжения, като пещери, каскади и канали, били построени едва след победата на руския флот през 1714г. През 1721г. павилионът Ермитаж, дворецът Марли и Оранжерията били завършени. До 1725г. парковият ансамбъл на Петродворец вече се състоял от два парка – Висок и Нисък, пет каменни сгради, над двадесет дървени галерии и павилиони, три каскади, шестнайсет фонтана, десет големи водни резервоара и многобройни статуи от позлатен бронз и мрамор.

ПетерхофТериторията на
Петродворец може да бъде разделена на четири главни района: Нисък парк, Големият Дворец с каскадата, дворецът Монплезир и дворецът Марли. Всеки район има индивидуален архитектурен дизайн и художествено оформяне. Интересно е да се отбележи, че Петър лично чертае плановете за екстравагантния летен дворец и 1200 декара градини, където 66 фонтана, 39 позлатени статуи и 20 км прокопани канали, съоръжени от френски и италиански архитекти, сред който Браунщейн, Льоблон, Замцов, Еропкин и Микети, са били почти унищожени по време на 900-дневната германска блокада през Втората световна война, но царският любим проект, завършен след смъртта му от Екатерина Велика, бил педантично възстановен според оригиналните планове на Петър.
При посещение трябва да знаете, че Петродворецът е затворен всеки понеделник и в последните вторници на всеки месец.


Няма коментари